Energie: hoe kunt u als bedrijf besparen?

De kans is groot dat u als bedrijf verplicht bent energiebesparende maatregelen te treffen. Hier vindt u tips voor financiële ondersteuning en het monitoren van uw verbruik.

Mondiaal, regionaal, maar ook lokaal geldt wet- en regelgeving voor bedrijven op het gebied van energiebesparing. Veel bedrijven zijn verplicht energiebesparende maatregelen te nemen die binnen maximaal vijf jaar worden terugverdiend.

Is mijn bedrijf verplicht energie te besparen?

Dit kunt u online nagaan met de Wetchecker van de RVO. Met de juiste documentatie bij de hand kunt u binnen een paar minuten achterhalen welke verplichtingen u heeft als bedrijf.

Financiële ondersteuning

Voor financiële ondersteuning bij het treffen van energiebesparende maatregelen zijn verschillende regelingen en subsidies opgezet. Deze maken uw investeringen nog interessanter.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het inzichtelijk maken van uw besparingsmogelijkheden of het uitvoeren ervan? Installatie- en adviesbureaus kunnen u helpen met beide zaken. U vindt een gekwalificeerd bureau bij branchevereniging FEDEC of kwaliteitsregister QBISN.

Tips!

  • Keurmerk
    Met een keurmerk profileert u zich als een duurzaam bedrijf. Daarnaast biedt een aantal keurmerken een systematiek waarmee u grip krijgt op uw verbruik.
  • Energiemanagementsysteem
    Een energiemanagementsysteem geeft u inzicht in de momenten waarop u energie verbruikt. Dat stelt u en uw installateur in staat apparaten en installaties beter te schakelen en in te regelen. Daarmee kunt u met een relatief lage investering veel energie besparen. Het helpt u bovendien bij het scherp inkopen van energie.
  • Samenwerking met Energy Service Company (ESCO)
    Met een prestatiecontract geeft u het beheer over uw energie-installaties uit handen aan een specialist en maakt u afspraken over de te leveren kwaliteit, zoals een bepaalde temperatuur of luchtkwaliteit. De specialist organiseert dit voor u tegen een vaste prijs.

Meer informatie?

Heeft u vragen over uw wettelijke verplichtingen of energiebesparende maatregelen? Stuur dan een bericht naar energie@omwb.nl of neem contact op met Pieter Schalk (013-2060352).