OMWB start met energietoezicht op afstand

Om persoonlijk contact te beperken is de Energie-unit van Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant gestart met een pilot voor energietoezicht op afstand.

Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant houdt bij een aantal bedrijven energietoezicht. Vanwege het Corona-virus is dit fysiek soms niet mogelijk. Daarom is er gestart met toezicht via beeldbellen. “Nadat we eerst telefonisch een afspraak maken, vragen we onze contactpersoon van het bedrijf om door het bedrijf te lopen en via de belverbinding de energiesituatie te laten zien”, vertelt OMWB-medewerker Pieter Schalk. “Van installaties zoals de CV, verlichting, ventilatiesysteem en hun typeplaatjes worden met toestemming van het bedrijf foto’s (screenshots) gemaakt.”

Toezichthouder Nick is inmiddels gewend aan het idee van deze nieuwe manier van toezicht houden. “Ik was bang dat een controle op afstand ten koste zou gaan van de kwaliteit. Niets is minder waar. In wezen is het verschil tussen een controle op locatie en een controle op afstand klein. De vragen zijn namelijk hetzelfde en die onderbouw je ook nu aan de hand van foto’s. En net als bij een fysieke controle kan het gebeuren dat een vraag onvoldoende wordt beantwoord. Je kunt dan een aanvullende foto verzoeken of specifieke gegevens laten opvragen (bijvoorbeeld de technische specificaties van een luchtbehandelingskast).”

De collega’s gebruiken apps als ZOOM, Skype of Whatsapp. “Het is maar net wat je prettig vindt. denk ik. De apps moeten wel veilig zijn, maar dit spreekt voor zich. In tijden als deze is de controle op afstand een zeer geschikt alternatief en een mooie controlemethode zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.”

Deze werkwijze is bij energietoezicht mogelijk omdat de OMWB door de informatieplicht van veel bedrijven gegevens heeft over de energiesituatie. “Dit stelt ons in staat om de controle goed voor te bereiden en gerichte vragen te stellen. In eerste instantie zullen we vooral hercontroles op deze wijze uitvoeren. Als de ervaringen positief zijn kan deze verder worden verbreed.”

image
Een toezichthouder van de OMWB verricht digitaal toezicht