2018: een druk klachtenjaar

Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant beheert de MilieuKlachtenCentrale. Dit jaar kwamen in totaal 17.223 meldingen binnen uit de regio’s Brabant en Zeeland, waarvoor wij de intake doen.

Een nadere blik op de cijfers leert dat afgelopen jaar 8.528 klachten en meldingen ontvangen zijn over ons eigen gebied (Midden- en West-Brabant). Vanaf 2014 zie je een stijgende trend in dit aantal. Volgens Charles Borchardt, medewerker Klachten en Handhaving, komt dit onder andere doordat de bekendheid van de meldlijn en de website www.milieuklachtencentrale.nl is gestegen. “Ook zien we dat gemeenten ons vaker op hun eigen website vermelden en actiever doorverwijzen.”

4 'Ik voel' (%)
10 'Ik zie' (%)
41 'Ik ruik' (%)
45 'Ik hoor' (%)

Het aantal klachten en meldingen stijgt jaarlijks vanaf april en neemt na de zomermaanden weer af richting september. “Dat is duidelijk te verklaren door het buitenseizoen”, weet Charles. “Mensen zijn meer buiten, hun ramen staan vaker open en ze merken daardoor eerder iets van geuren en geluiden. Daarnaast zijn er in die periode meer evenementen, de terrassen zijn vol, ramen en deuren van het café staan open en er wordt weer mest uitgereden.”