Blik van buiten: gemeente Goirle geeft gas
Adriaan van Bragt is coördinator voor de OMWB bij gemeente Goirle. Hij zit vanuit zijn rol als programmamanager Omgevingswet middenin de voorbereidingen op de nieuwe wet.
Zit de gemeente Goirle in de kopgroep, middenmoot of bij de achterblijvers in de voorbereiding op de Omgevingswet?
“Mijn inschatting is dat we momenteel in de middenmoot zitten, tegen de kop aan. We geven écht gas nu. Dat zie je terug in de voortgang van de planning. Als ik die leg naast de landelijke Omgevingswet-roadmap, maken we flinke stappen. Fijn is daarbij ook dat we samen met Oisterwijk hierin optrekken.”
Hoe ver zijn jullie met het maken van een omgevingsvisie?
“Behoorlijk ver. Na meerdere participatiebijeenkomsten – digitaal, maar ook ‘stickerplakbijeenkomsten’ met inwoners in het gemeentehuis –, overleg met de gemeenteraad, met ambtenaren en andere belanghebbenden, zijn we – enkele concepten verder – nu toe aan het vaststellen van de visie. Dat zal in december gebeuren in de raad. De omgevingsvisie is in de voorbereiding op de nieuwe wet niet het eerst verplichte onderdeel. Bewust zijn wij er wél al mee aan de slag gegaan omdat je hiermee de piketpaaltjes slaat voor het omgevingsplan. Daar gaan we de vruchten nu van plukken.”
Het omgevingsplan is dus het volgende station?
“Momenteel zijn we bestemmingsplannen aan het ‘opschonen’; we brengen ze in lijn met de omgevingsvisie. Die plannen moeten compatible zijn met de nieuwe software bij de implementatie van de Omgevingswet. We zullen bij de start van de Omgevingswet overigens nog even werken met tijdelijke omgevingsplannen.”
Hoe gaat de gemeente Goirle om met de milieuaspecten in zowel omgevingsvisie als -plan?
“We trekken hierbij op met de specialisten van de OMWB. Jaren geleden zou je voor advies je collega-gemeenteambtenaren raadplegen. Nu zit de kennis bij de omgevingsdienst. We kijken samen wat bijvoorbeeld de impact voor onze gemeente is van de bruidsschat-regels. Zij kunnen de impact op gebieden als licht, geluid en geur beter bepalen dan wij. Wij zien de OMWB hierin niet sec als uitvoerder van de VTH-taken, juist meer en meer als adviseur. Als je als schoenmaker bij je leest blijft, groei je niet. Word vooral (ook) adviesorgaan, daar hebben wij behoefte aan.”