Coronacrisis: OMWB'ers helpen Veiligheidsregio in paasweekend

Samen sterk! OMWB-collega’s ondersteunen deze maand de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant bij handhaving van de noodverordening in natuur- en recreatiegebieden.

“Ik vind het belangrijk dat we met z’n allen de regels van het RIVM goed naleven. We moeten het sámen doen. Waar ik een steentje bij kan dragen, doe ik dat”, vertelt een toezichthouder van de OMWB die Waalwijk, Hilvarenbeek en Oosterhout op zijn surveillancelijstje heeft staan. Hij is één van de achttien collega’s die zich bereid hebben verklaard in het paasweekeinde (Goede Vrijdag tot en met tweede paasdag) toezicht te willen uitvoeren in de gehele regio Midden- en West-Brabant. Het gaat om de noodverordening die van kracht is in de regio; het gaat onder meer om maatregelen als het verbod op groepsvorming.

image
Asterdplas

Gezien de urgentie en het maatschappelijke belang heeft Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant deze week volmondig ja gezegd tegen het verzoek vanuit de Veiligheidsregio om een helpende hand te bieden in de weekenden in april. Eén mailtje naar de uitvoeringsteams was afgelopen donderdag voldoende: een forse groep collega’s meldde zich aan. In no time lag een compleet schema klaar.

In het paasweekend hielpen wij samen met negen collega’s van het Waterschap Brabantse Delta de Veiligheidsregio. Er zijn werkafspraken gemaakt met gemeenten, Samen Sterk in Brabant (SSiB), politie en andere betrokken partijen. Handhavend optreden doen wij niet; we letten op groepjesvorming in steden en natuur- en recreatiegebieden, het ontstaan van feestjes of andere samenscholingen. Wij letten ook op het gebruik van campings en kampeerterreinen. Zodra daar sprake van is, worden plaatselijke boa’s of de politie ingelicht.

Een van de collega’s die deze ‘oog- en oor-functie’ heeft bij parken in en rond Breda: “Met onze inzet geven we de Omgevingsdienst een gezicht richting andere hulpdiensten. Vaak kennen instanties ons nog niet goed, zo geven we meer bekendheid aan onze organisatie.” En dat hij bijdraagt aan het tegengaan van verdere uitbreiding van de coronacrisis, is logisch, blijkt uit zijn verhaal. “Mijn vriendin werkt in de zorg. Ik krijg de heftige verhalen van dichtbij mee. Als ik op mijn manier kan helpen, dan doe ik dat graag.”

image
Links: Biesbosch, Rechts: Mastbos