Eerste training over omgevingswet enthousiast ontvangen

Meer dan 700 medewerkers van de provincie Noord-Brabant en andere organisaties hebben zich al aangemeld voor de training ‘Samenwerken met de Omgevingswet’. Ook medewerkers van de OMWB delen hun expertise. Een korte terugblik.

Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2021 in werking. In de provincie Noord-Brabant is daarom een gratis tweedaagse training gestart om organisaties voor te bereiden. Alle medewerkers van de provincie Noord-Brabant, Brabantse gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen, veiligheidsregio’s, GGD’s en Rijkswaterstaat kunnen zich aanmelden.

Voor de klas

Inhoudsdeskundigen van de betrokken organisaties zijn getraind om de cursus te kunnen geven. Dat doen ze samen met een veranderkundige. Vanuit de OMWB staan Jacky Priester, senior vergunningverlener BRZO, en beleidsmedewerker Roel Peters ‘voor de klas’. “De twee trainingsdagen geven echt inzicht in wat de nieuwe wet betekent voor het dagelijks werk van collega’s. En we doen praktijkervaring op met die nieuwe manier van werken.”

image

Interactieve cases

Desirée van Zwieten werkt als juridisch beleidsadviseur water bij de provincie Noord-Brabant, en krijgt veel met de Omgevingswet te maken. Ze meldde zich daarom als een van de eerste voor de training aan. Ze kijkt positief terug: “De training gaat echt om samenwerken. Het zit vol met interactieve cases, waarbij je daarmee gaat oefenen. Hoe ga je om met belangen van andere partijen? Dat is goed om vooraf te weten: in de training gaat het dus niet over de theorie van de Omgevingswet.”

Online leeromgeving

De training bestaat uit een klassikaal deel en een digitaal deel. Het digitale deel moeten cursisten vooraf volgen via een online leeromgeving. “De theorie van de Omgevingswet zit volledig in de online leeromgeving”, vertelt Jacky. “Die moet je dus echt voor de eerste trainingsdag hebben afgerond. De trainingsdagen zelf bereiden je voor op de praktijk.” Desirée vult hem aan: “Als je vooraf niet de online leeromgeving hebt gedaan, mis je voorkennis, en dan kun je geen diepgaande discussie voeren. Je komt er uiteindelijk wel uit, maar dan gaat bijna al je tijd zitten in het opzoeken van hoe het zit.”

Eindtoets

In de online leeromgeving kiezen cursisten alleen de filmpjes, infographics en teksten die voor hun eigen werk van belang zijn. Aan het einde is er een toets. “Ik ben zelf al een tijdje bezig met de Omgevingswet, maar aan het begin kon ik de toets echt niet maken”, vertelt Desiree. “Dat lukt pas als je alle modules hebt doorlopen! Daar moet je zeker de tijd voor nemen. Ik heb vier blokjes van twee uur in mijn agenda gepland om de modules te doorlopen. Dat was heel goed te doen!”

Wil je meer weten over de Omgevingswet? Kijk dan op https://www.omgevingswetportaal.nl/