Geveltoezicht: “Wij voeren controles veilig uit vanuit de auto”

Momenteel is het niet verantwoord om langs te gaan bij bedrijven. Gelukkig kan een aantal toezichthouders aan de slag met alternatief werk. Tijd voor geveltoezicht! Toezichthouder Joost geeft uitleg.

Wat is geveltoezicht?

“Met geveltoezicht controleren we of onze lijst met bedrijven die we controleren – het ‘inrichtingenbestand – nog klopt. Met andere woorden: of de bedrijven nog bestaan, of er bedrijven ontbreken, of ze nog gehuisvest zijn op hetzelfde adres en onder dezelfde naam, etc. Om dat te controleren rijden we langs vooraf geselecteerde industrieterreinen en controleren letterlijk de gevels. Daarnaast noteren we allerlei randinformatie, zoals de branche. Zo brengen we ons inrichtingenbestand up-to-date.”

Dus helemaal corona-proof omdat je de auto niet uit hoeft?

“Ja precies. We kunnen alles goed controleren vanuit de auto. Zo komen we met niemand in aanraking.”

image

Waarom is geveltoezicht belangrijk?

“Ons inrichtingenbestand wordt straks de kern van onze data als we werken met de omgevingswet. Na een digitaliseringsslag bouwen in het nieuwe systeem voor elke inrichting een digitaal dossier op. Voordat we dat kunnen doen, moet het inrichtingenbestand wel kloppen. Wat op papier staat moet kloppen met de werkelijkheid. Eigenlijk doen we dus alvast voorbereidend werk voor de omgevingswet.”

Je werkt ook met een app. Hoe werkt dat?

“Klopt, dat is een pilot die we uitvoeren in een gemeente. Via de app kunnen we gegevens ophalen over bedrijven. Je selecteert een gebied of een straat en de app geeft gegevens over de aanwezige bedrijven. Zo zien wij of bedrijven in ons bestand missen. Daarnaast kunnen we onze bevindingen rechtstreeks in de app verwerken. Na een tussenstap van goedkeuring worden de gegevens automatisch verwerkt in ons inrichtingenbestand. Er zit ook een koppeling in met KVK-gegevens, die ik zo snel bij de hand heb. En je kunt foto’s toevoegen aan je bevindingen. Een paar fijne voordelen, die het werken efficiënt maken. Het scheelt een hoop administratiewerk achteraf.”

Mis je het contact met de bedrijven?

“Het contact met bedrijven mis ik zeker. Het bezoeken van bedrijven en het praatje met de ondernemer is datgene wat mij aantrekt in het werk. Daarnaast geeft het veel afwisseling tijdens het werk, omdat elk bedrijf verschillend is. Dat mis je wel als je werkt vanuit de auto op een app. Maar het is even wat het is.”