Na drie jaar weer de vuurwerkbunkers in

Hoewel het er aanzienlijk minder zijn dan voorgaande jaren, doen vuurwerkverkooppunten nog altijd goede zaken. Toezichthouder Mike van der Leeden startte zijn eindejaarsronde op donderdagochtend 29 december met een controle bij Vuurwerk Vlijmen aan de Nassaulaan in Vlijmen. 

Voorbij de verkoopruimte, waar de eerste klanten zich al hebben verzameld om bestellingen op te halen, begeleidt eigenaar Carolien van der Heijden hem naar de opslagbunkers. “In deze ruimtes hebben we plek voor 30.000 kilo aan vuurwerk. We hebben een melding voor 10.000 kilo en tijdens de verkoopdagen krijgen we elke dag een levering. Daar kunnen we prima mee vooruit”, zegt Carolien. Aan de hand van een digitale checklist die Mike op zijn tablet heeft geopend, worden verschillende veiligheidsaspecten van de opslag gecontroleerd. Mike wijst naar het buizennetwerk dat langs het plafond loopt. Via deze leidingen wordt het water aangevoerd dat in geval van nood via de sprinklerinstallaties wordt verspreid. “De sprinklers moeten tien centimeter onder het plafond geplaatst zijn. Dan hebben ze het grootste bereik en fungeren ze als het ware als een soort paraplu”, legt Mike uit. “We hebben de sprinklers het afgelopen jaar iedere maand getest, legt Carolien uit. “Dat zijn we voor de drie verkoopdagen in het jaar wettelijk verplicht.”


Investering
Het is niet voor niets. De opslagbunkers staan sinds lange tijd weer echt vol met dozen vuurwerk. Maar liefst drie afgezonderde ruimtes zijn geheel volgens wet- en regelgeving ingericht. Mike ziet al snel dat de zichtbare veiligheidsmaatregelen in ieder geval zijn genomen. Het vuurwerk staat niet te hoog opgestapeld en is met een gaas twintig millimeter verwijderd van de muur. Dit zodat de sprinklers al het vuurwerk kunnen bereiken in geval van nood. Daarnaast moeten de opslagruimtes voorzien zijn van zelfsluitende deuren. Strikt genomen mag er geen vrije doorloop zijn, en dat is op de vuurwerkverkoopdagen verre van ideaal. “We hebben een team van vijftien verkoopmedewerkers. Zij moeten continu in de bunkers zijn om het vuurwerk te halen voor de klanten. We hebben de deuren daarom voorzien van ‘kleefmagneten’. De deuren mogen dan wél open blijven staan. “Dankzij de aansluiting op de brandmeldingsinstallatie vallen ze automatisch dicht bij een noodgeval, eens in de 24 uur en, mocht het nodig zijn, met een druk op de knop in de verkoopruimte.” Mike is blij met wat hij ziet. “Zoiets is echt een goede investering. Het maakt het werken tijdens deze hectische dagen niet alleen veiliger, maar ook makkelijker en efficiënter.”


Kooiconstructie
Met regelmaat moet de uitgepakte voorraad vuurwerk in de bufferbewaarplaats, bestemd voor directe verkoop, aangevuld worden met vuurwerk uit de andere bewaarplaatsen. Daar staat het nog grondig ingepakt in dozen die nog veel aan de verbeelding overlaten. Want het zijn niet zomaar kartonnen dozen waarin het vuurwerk is verpakt. Als één van de verkoopmedewerkers enkele cakes begint uit te pakken, zien we nadat het spul van karton is ontdaan, een houten kist met daaromheen een metalen kooiconstructie en ertussen ook nog schuimvulling. Voordat het van hand tot hand gaat, is er dus al het nodige uitpakwerk verricht. Veiligheid boven alles.


Risico
Bij Vuurwerk Vlijmen zitten ze deze ochtend niet stil. Kriskras lopen de medewerkers door de loods, die tijdelijk is omgetoverd tot vuurwerkverkooppunt. “Na achttien jaar nog de enige in Vlijmen”, vertelt Carolien. “Hier staan allemaal liefhebbers in de verkoop waar we gelukkig al jaren op terug kunnen vallen. Mike vraagt of ze ook allemaal bekend zijn met de veiligheidsinstructies. Carolien reageert bevestigend. “Drie jaar geleden mocht er voor het laatst vuurwerk verkocht worden, de kennis is misschien weer wat weggezakt. Daarom vraag ik het toch”, zegt Mike. De bijbehorende map met instructies is door de verschillende medewerkers ondertekend. Carolien vertelt dat alle klanten ook een folder mee krijgen met aandachtspunten en veiligheidsvoorschriften. De grootste vermeende boosdoeners, pijlen en knalvuurwerk, zijn alweer lange tijd verdwenen uit de winkel. “Dat vuurwerk is in de loop van 2020 door de importeur bij ons opgehaald. Die mag het nog wel verkopen in Duitsland en België.” In Nederland zijn de hemeltergende schieters en knallers inmiddels illegaal. Volgend jaar wordt dat rijtje uitgebreid. “Dan mogen de cakes die langer zijn dan dat ze breed zijn, ook niet meer verkocht worden. Het gevaar bestaat blijkbaar dat ze een risico vormen doordat ze kunnen omvallen. Maar voordat het zover is, bieden we daar eventueel nog speciale klemmen voor aan”, licht Carolien toe.

Druk
“Twee jaar geleden dachten we nog dat de vuurwerkverkoop tot de geschiedenis behoorde. Maar als je ziet hoeveel bestellingen we al hebben gehad en hoe druk we het nu hebben, is het moeilijk om je daar een voorstelling bij te maken”, zegt Carolien. In Vlijmen dus geen half werk. De komende dagen worden alle vuurwerkverkooppunten in Noord-Brabant bezocht, wellicht zelfs meerdere keren. Zo hopen Mike en zijn collega’s bewustwording rondom veiligheid bij de ondernemers in deze unieke branche te creëren. Vuurwerk Vlijmen is daarop geen uitzondering. Ze zijn erop voorbereid.