Toezicht op vuurwerkverkooppunten
Voor veel mensen hoort vuurwerk bij een feestelijke jaarwisseling. Hiervoor telt de regio Midden- en West-Brabant dit jaar zo’n 50 vuurwerkverkooppunten voor consumenten. De verkoop van vuurwerk voor consumenten vindt dit jaar plaats op zaterdag 28, maandag 30 en dinsdag 31 december. De voorcontroles begonnen echter een stuk eerder.
Voorcontroles
Om ervoor te zorgen dat de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk veilig verloopt, voeren wij vanaf eind september voorcontroles uit. We kennen twee type voorcontroles: de administratieve en fysieke.
Bij een administratieve voorcontrole vragen wij digitaal de jaarlijkse stukken op. Het gaat om onderhoudsrapporten, keuringen en certificaten van o.a. brandblusmiddelen, brandbeveiligingsinstallatie, en een inspectierapport van een brandbeveiligingsinstallatie.
Eens per 5 jaar beoordeelt de inspectie-instantie het uitgangspuntendocument (UPD) op de geldende uitgangspunten en normen in relatie tot de beste beschikbare technieken en wijzigingen in de activiteiten. Daarnaast gebruikt de inspectie-instantie bij de beoordeling ook gewijzigde inzichten die ontstonden na incidenten of onderzoek.
Tijdens een fysieke controle checken onze toezichthouders ter plaatse of het verkooppunt aan de wet- en regelgeving voldoet. Naast het checken van de benodigde documenten, gebruiken we bij dit type controle een extra vragenlijst. Hierin staan punten vermeld zoals watervoorzieningen, sprinklers en de brandwerendheid van de opslaglocatie.
Toezicht tijdens de verkoop
Tijdens de verkoopdagen controleren we met 8 toezichthouders één à tweemaal per dag de verkooppunten. De toezichthouders gaan onaangekondigd naar de vuurwerkwinkels en controleren op wet- en regelgeving die in het Bal (Besluit activiteiten leegomgeving) staat beschreven. Zo dient de ondernemer onder andere het geleverde vuurwerk onafgebroken in de opslagbunkers te plaatsen.
Wanneer we overtredingen constateren passen we de landelijke handhavingsstrategie (LHS) toe en kijken we naar eventuele voorgaande overtredingen. Bij elke overtreding maken we eerst een risicoanalyse op. Op basis hiervan beslissen we de vervolgstappen waarin we proberen de situatie direct op te lossen.
Onze collega’s werken op het gebied van vuurwerkverkoop nauw samen met politie, brandweer, juristen, BOA’s en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Zo zorgen we samen voor een veilige leefomgeving.