"Dit blijft je voor altijd bij"

De vraag naar desinfecterende handgel steeg wereldwijd enorm door de Coronacrisis. Een aantal grote industriële bedrijven in Brabant besloot te helpen door – veelal voor het eerst – handgel te gaan produceren.

Brzo-bedrijf Allnex in Bergen op Zoom produceert normaal gesproken harsen voor onder meer de verfindustrie. Een productieproces waarvoor je grotendeels dezelfde chemische grondstoffen en materiaal gebruikt als voor het maken van handgel met 75% alcohol. Waar nu ontzettend veel behoefte aan is in de zorg. “Toen we dat beseften, zijn we gaan rondbellen met zorginstellingen in de buurt: wie heeft wat nodig?”, vertelt Erik Meijer, site manager van Allnex in Bergen op Zoom. “Toen bleek dat thuiszorginstellingen in onze eigen omgeving kampten met een enorm tekort. De keus was voor ons toen snel gemaakt. Wij willen wat betekenen voor onze leefomgeving.”

130.000 liter gel

Dat gold ook voor de DSM-site in Waalwijk waar halffabrikaten voor de verf- en lijmindustrie worden gemaakt. Ook zij sprongen in het diepe en besloten in record tijd grondstoffen, materiaal en mensen vrij te maken voor de productie van handgel volgens het WHO-recept. “Ook wij hebben de faciliteiten en de stoffen om de gel te maken”, vertelt Bastiaan van Wieringen, site manager van DSM in Waalwijk. “Daarnaast willen we als Brzo-bedrijf ook onze rol pakken in de samenleving en er voor onze omgeving zijn als dat mogelijk is. Vandaar dat we alles op alles hebben gezet om binnen twee weken klaar te zijn voor een productie van 130.000 liter gel.”

Enorme drive

Maar met alleen goede wil, gemotiveerd personeel en het juiste materiaal ben je er nog niet. “Dit idee zou alleen realiseerbaar zijn met een ontzettend snelle samenwerking achter de schermen met allerlei partijen”, vertelt Bastiaan. “Denk aan inkoop, logistiek, verpakking. Zeker in deze tijden van Corona was dat niet zomaar geregeld. Gelukkig merkten we bijna overal een enorme drive om dit tot een succes te maken.”

image

Vergunningverlening

Ook de vergunningverlening was een belangrijk onderdeel. “De productie moet snel, maar wel veilig gebeuren”, vertelt Erik. “Wat mogen wij wel en niet als het gaat om veiligheid, milieubelasting en impact op de leefomgeving? We hebben immers een vergunning voor een ander productieproces.”

Het afgeven van de vergunning lag voor beide bedrijven bij Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, die dit uitvoert in opdracht van de provincie Noord-Brabant. “Wij hebben met de provincie speciale werkafspraken gemaakt”, vertelt Rob Velden, Brzo-vergunningverlener bij Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. “Hierdoor konden we prioriteit geven aan vergunningaanvragen die te maken hebben met Corona.

Met beide bedrijven was de vergunning in maximaal twee dagen geregeld. “We hebben daarin samen opgetrokken met onder meer de Veiligheidsregio, die ook zijn toestemming moest verlenen omtrent bijvoorbeeld brandveiligheid”, vertelt Rob. “En natuurlijk de provincie en onze eigen toezichthouders. Veel videobellen, snel schakelen. Het is gewoon best wel uniek dat een bedrijf wat anders gaat maken dan ze normaal doen. In korte tijd. Voor het goede doel. Een bijzondere situatie, in een sfeer van welwillendheid en samenwerking.”

“We trokken aan dezelfde kant van het touw”

Dat herkennen ook Erik en Bastiaan. “Wij, de omgevingsdienst, maar ook alle andere partijen voelen: deze situatie is wel zó uitzonderlijk”, vertelt Erik. “We wilden er echt voor gaan. Want hiermee kunnen we met z’n allen de zorg ontlasten en echt een verschil maken in de samenleving. Dat het gelukt is, is heel bijzonder. Dat blijft je altijd bij. We vinden het dan ook fantastisch dat er voor de vergunningverlening zo’n versneld traject in het leven is geroepen. Anders hadden wij dit nooit kunnen doen.” Bastiaan vult aan: de omgevingsdienst en wij trokken echt aan dezelfde kant het touw.”

Ook voor Bastiaan en zijn personeel is het een onvergetelijke ervaring. “Ik kreeg onlangs een foto doorgestuurd van ambulancepersoneel dat onze gel gebruikt. Dat is toch bijzonder? We doen dit echt voor Nederland. En daar zijn we trots op.”

Dit verhaal staat in ons digitale magazine OMWB in Beeld. Meer inspirerende verhalen lezen over de OMWB? Lees het laatste nummer of, bekijk het archief of abonneer je op het magazine (zes keer per jaar).