Weer toename deelnemers Green Deal Kraaiven en Vossenberg

Op de Tilburgse bedrijventerreinen zijn inmiddels al ruim vijftig organisaties structureel bezig met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Sinds maart zijn weer diverse nieuwe bedrijven aan de slag gegaan met de Green Deal. Deelnemers krijgen ondersteuning bij energiebesparing van de experts van Groene Groei, de uitvoeringsorganisatie van de Green Deal.

In de Green Deal zetten diverse Brabantse organisaties zich in voor energiebesparing en duurzame energieopwekking van de bedrijven op Kraaiven en Vossenberg, evenals voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire economie. Energiebesparing is een belangrijk onderdeel van verduurzaming. Op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer zijn bedrijven verplicht om de energiebesparende maatregelen uit te voeren die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Deze energiebesparingsplicht geldt voor ondernemingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit, 25.000 m3 aardgas of iets vergelijkbaars verbruiken. Sinds 1 juli 2019 is er ook de Informatieplicht. Deze ondernemingen moeten aan de RVO rapporteren welke maatregelen ze hebben uitgevoerd en gaan uitvoeren. De Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing (EML) is hierbij een handig hulpmiddel.

Ook in coronatijd

In de eerste maanden van corona maakten veel organisaties een pas op de plaats, maar inmiddels komen er weer veel initiatieven op gang. Maaike Wolfs, een van de adviseurs van Groene Groei, licht de laatste ontwikkelingen toe: “Meteen na het uitbreken van corona kwam er enorm veel op bedrijven af, en was de aandacht volledig op de continuïteit gericht. We zien dat er inmiddels weer flink wat activiteit is op het gebied van verduurzaming. We hebben als extra ondersteuning een actie gehouden waarbij tien bedrijven een gratis energiescan hebben gekregen, betaald door de Vitaal Verenigingen. En we helpen deelnemende organisaties om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen en bij het aanvragen van subsidies, zoals de SDE++ (Stimulering Duurzame Energietransitie), een subsidie die tot 17 december 2020 loopt. Verder zorgen we ook dat bedrijven echt doorpakken nadat we een energiescan bij ze hebben gedaan.”

Hoe ondersteunt Groene Groei deze bedrijven?

Maaike Wolfs legt uit: “We starten met een technische energiescan om kansen in kaart te brengen. Zo zien de ondernemers in welke mate zij voldoen aan het Activiteitenbesluit. Samen met het bedrijf vullen wij de eerste keer het bijbehorende formulier in voor de Informatieplicht. Vervolgens kijken we naar mogelijke technische oplossingen, zoals zonnepanelen, warmtepompen, LED verlichting en isolatie. En naar opbrengsten en verdiensten. Volledig op maat, inclusief routekaart. Als alle huidige maatregelen voor Kraaiven en Vossenberg worden doorgevoerd, dan levert dit een besparing van minimaal 5 miljoen kg CO2 op. Hiermee lopen we voorop in Brabant en vormen we een voorbeeld voor andere bedrijfsterreinen. En het geeft een extra stimulans aan de gemeente Tilburg om in 2045 klimaatneutraal te zijn.”

De Green Deal is een samenwerking van Vitaal bedrijfsverenigingen Kraaiven en Vossenberg, Gemeente Tilburg, Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant, Provincie Noord-Brabant, BOM Renewable Energy en Stichting MOED (Midden-Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij voor Energie en Duurzaamheid). MOED is de publiek/private onderneming van Midpoint Brabant, die samen met ondernemers, onderwijs en overheid invulling geeft aan energietransitie, energiebesparing en collectieve duurzame energieopwekking in Midden Brabant.