Hoe werkt Jill in Coronatijd?

De gezichten van onze campagne: hoe doen zij hun werk nu, in deze onzekere tijd? Vandaag aan het woord: accountmanager Jill.

Hoe doe jij je werk in coronatijd?

“Ik werk grotendeels thuis en ga minimaal naar kantoor, alléén als ik een afspraak heb waarvoor kantoorwerk echt nodig is. Het gros van mijn werk kan ik op afstand doen.”

Wat is het verschil met een normale gemiddelde dag?

“Doorgaans ben ik veel op pad. Sinds enkele weken heb ik geen gemeentehuis meer gezien. De collega’s en contactpersonen bij gemeenten die ik normaal ontmoet, spreek ik nu aan de telefoon of via videobellen. Tevens is de indeling van de dag anders omdat onze dochter (3,5 jaar) niet naar de opvang kan. Ik probeer er in de middag voor haar te zijn en in de avond te werken. Normaliter heb ik veel reistijd tussen de afspraken door. Die vervalt nu en daardoor heb ik meer effectieve uren om te benutten.”

Waar loop je tegenaan? Wat zijn beperkingen/uitdagingen voor jou in je werk?

“Face-to-face praten is makkelijker, dat is nu minder het geval, logisch. Het alternatief is een online bijeenkomst. Dat gaat ook de ene keer soepeler dan de andere keer. Soms mail ik mijn vergaderpunten, dan is de mail weer makkelijker dan videobellen. Het is vaak ook stil in huis, dan mis ik de rumoer van het kantoor, het gemoedelijke bakje koffie tussendoor. Tot slot word je nu wel getoetst op de mate van flexibiliteit en zelfstandigheid.”

image

Wat brengt deze tijd jou?

“Het wederzijds begrip dat ontstaat voor ieders situatie. Loopt bijvoorbeeld mijn dochter plots dwars door het beeld bij een videovergadering. Dat breekt het ijs. Videobellen geeft letterlijk een kijkje in iemands leven. Verder brengt het mij dat ik kan uitslapen. Reis ik normaal gesproken al vroeg vanuit mijn woonplaats Zierikzee naar het werk, nu kan ik om 7 uur opstaan. Wat een luxe! De vermindering in reistijd betekent meer tijd thuis, met mijn familie en de paarden.”

Welke tip heb je om efficiënt te (blijven) werken op afstand?

“Plan goed, houd structuur in je dag. Zeg niet: laten we bellen in de loop van de dag. Nee, plan concreet, dan weet je ook welke voorbereidingstijd je hebt. Dat geeft houvast. En haal tussen je werk door even een frisse neus. Loop een rondje, wandel je tuin in, dan kun je daarna met frisse moed weer verder.”