Hoe werkt Paul in Coronatijd?

De gezichten van onze campagne: hoe doen zij hun werk nu, in deze onzekere tijd? Vandaag spreken we agrarische toezichthouder Paul Oevermans.

Hoe doe jij je werk nu?

“Ik werk alleen nog maar thuis en bezoek gaan bedrijven meer. Momenteel heb ik het gelukkig nog druk genoeg.”

Wat is voor jou het grootste verschil?

“Het grootste verschil voor mij als toezichthouder is dat ik nu niet meer fysiek langs kan gaan bij bedrijven. Gelukkig bestaat een controle ook altijd uit een administratief deel. Dat doen we nu wel, vanuit huis. Het fysieke deel van de controle volgt dan zodra de situatie weer veilig is, later dit jaar.”

Hoe vind je het om thuis te werken?

“Het is wennen. Ik heb niet voor niets gekozen voor een baan als toezichthouder: ik ben graag op pad. Maar nu dus even niet. Het scheelt voor mij dat ik geen kinderen heb en mijn vriendin in de zorg werkt en dus ook niet thuis is. Ik heb dus makkelijk praten en het rijk alleen, wat in dit geval een luxepositie is. Wel ga ik tussen de middag buiten een rondje lopen om een luchtje te scheppen.”

Heb je nog contact met collega’s?

“Ja, zeker. Dagelijks zien we elkaar via Zoom. Dat brengt altijd een glimlach op ieders gezicht. Leuk om elkaar weer te zien.”

image

Brengt deze crisistijd jou ook iets positiefs?

“Op werk zie ik veel aanpassingsvermogen en creativiteit. Er ontstaan nieuwe dingen. Werk dat we al jaren gewend zijn op een bepaalde manier uit te voeren, doen we nu anders. We zoeken naar nieuwe manieren. Dat vraagt om flexibiliteit en denken in oplossingen – en dat lukt.”

En buiten je werk om?

“Gek genoeg is er soms een crisis nodig om je ogen te openen voor nieuwe dingen. Ook letterlijk. Zo kijk ik vanuit mijn appartement op de tweede verdieping op een grote boom. Daar zie ik elke dag twee eksters een nest bouwen. Ze voeren takjes af en aan. Een supermooi proces! Normaal kijk ik ook al wel om me heen naar de natuur, maar nu zie ik het letterlijk elke minuut voor me gebeuren en sta daar bewuster bij stil. De natuur gaat door, bouwt aan de toekomst. Net als wij straks weer moeten doen. Daarnaast laat zo’n crisis weer even zien wat belangrijk is in het leven: de liefde voor je naasten en echt sámen leven, daarin zijn we verbonden. Hopelijk komen we straks allemaal wat minder individualistisch uit deze Corona-tijd.”

Heb je nog een tip voor collega’s om efficiënt thuis te werken?

“Het belangrijkste is volgens mij om regelmaat in je dag te hebben. Dan heb ik natuurlijk makkelijk praten zonder kinderen, maar toch. En verder: ga regelmatig naar buiten en zoek proactief het contact op met collega’s en de mensen om je heen.”