Energielabel C-verplichting voor kantoren

Sinds 1 januari 2023 moet ieder kantoor groter dan 100 m2 zijn voorzien van een geldig energielabel, met minimaal niveau energielabel C. Voldoet het pand niet aan deze eis, dan mag u het niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting is opgenomen in het Bouwbesluit.

De Rijksoverheid streeft ernaar zoveel mogelijk gebouwen energiezuinig te maken. Zo gelden er per 1 januari 2018 normen in het Bouwbesluit 2012 voor de milieuprestatie bij de bouw van nieuwe woningen en bedrijven vanaf een zekere omvang. Per 1 januari 2023 is een energielabel C of beter voor kantoorgebouwen verplicht en mag een kantoorgebouw zonder geldig energielabel niet meer gebruikt worden als kantoor. Het is mogelijk dat uw kantoor onder een uitzondering valt. Wilt u weten of de verplichting voor uw kantoor geldt en wat u in dat geval moet doen? Klik dan door naar onze informatie over het stappenplan en de veelgestelde vragen.

Rol van de OMWB

De omgevingsdienst heeft in opdracht van de meeste gemeenten in Midden- en West-Brabant de taak om toezicht te houden op de naleving van de energielabel C-verplichting én zo nodig te handhaven. Enkele gemeenten voeren deze taak zelf uit. Dit zijn de gemeenten Etten-Leur, Hilvarenbeek, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Waalwijk. Staat uw kantoor in één van deze gemeenten dan kunt u voor meer informatie over de handhaving van de verplichting het beste rechtstreeks met de gemeente contact opnemen.

Meer informatie: