Gaat u saneren of graven? Meld elke stap online

Geldt voor mij de oude of nieuwe wetgeving?

Check vooraf het overgangsrecht

Voordat u gaat saneren is het noodzakelijk om na te gaan of de locatie onder de oude wetgeving (het overgangsrecht Wet bodembescherming) valt of onder de nieuwe wetgeving, de Omgevingswet. De meest voorkomende gevallen van situaties die onder de oude wetgeving vallen zijn:

  1. Het bevoegd gezag Wbb heeft vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet een beschikking genomen dat spoedige sanering noodzakelijk is.
  2. De saneerder heeft vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet een saneringsplan ingediend of een deelsaneringsplan ingediend, uitsluitend voor het deel waarop het saneringsplan betrekking heeft.
  3. Een BUS-melding of sanering op grond van artikel 39b Wbb (tenzij niet gestart binnen 12 maanden).

Valt de locatie onder het overgangsrecht Wet bodembescherming?

Dan moet u elke stap melden en voor een aantal stappen een toestemming (in de vorm van een vergunning) aanvragen. Dit moet bij de omgevingsdienst in uw regio. Woont u in Midden- en West-Brabant? Dan is dat de OMWB.

Er zijn verschillende werkwijzes voor de volgende meldingen:

  1. BUS-meldingen en BUS-evaluatieverslagen
  2. Vergunningaanvragen voor overige bodemsaneringen
  3. Toezichtsmeldingen op saneringen (ook BUS)

1. BUS-meldingen (Besluit Uniforme Saneringen)

De meldingsformulieren voor BUS-meldingen en BUS-evaluatieverslagen zijn te vinden op de site van de Rijksoverheid. De ingevulde formulieren (die uiteraard betrekking hebben op saneringslocaties in Midden- en West-Brabant) kunt u sturen naar info@omwb.nl.

2. Vergunningaanvragen voor overige bodemsaneringen

U kunt hieronder volledig digitaal uw melding doen. Als particulier ondertekent u met uw DigiD. Bedrijven ondertekenen met e-herkenning (niveau 2+). U kunt ook tussentijds opslaan en op een later tijdstip verder gaan.

Wilt u iemand machtigen om de vergunningaanvraag voor u te doen (bijvoorbeeld een adviesbureau)? Dat kan door het machtigingsformulier in te vullen. Dat kan tijdens het invullen van het meldingsformulier.

Voor bedrijven:

Voor particulieren:

3. Toezichtsmeldingen op alle saneringen (ook BUS)

U kunt hieronder volledig digitaal uw melding doen. Als particulier ondertekent u met uw DigiD. Bedrijven onderteken met e-herkenning (niveau 2+).

Voor bedrijven:

Voor particulieren:

Valt de locatie níet onder het overgangsrecht Wet bodembescherming?

Dan geldt de Omgevingswet.

Bij de Omgevingswet gaat het indienen van een aanvraag of melding altijd via het landelijke Omgevingsloket. Uw aanvraag komt automatisch bij het bevoegd gezag terecht. De OMWB behandelt de aanvragen van bodemactiviteiten namens de gemeenten.

Saneren onder de Omgevingswet

Gaat u graven in sterk verontreinigde grond met het doel de bodemkwaliteit te verbeteren of om de locatie geschikt te maken voor de beoogde functie? Dan gaat u saneren. Uiterlijk vier weken voor de start van de sanering dient u een melding en een informatieplicht in. U kunt kiezen uit twee saneringsaanpakken, afdekken met een leeflaag of verwijderen van de verontreiniging. Als u op een andere manier wilt saneren dan vraagt u om een maatwerkvoorschrift. Uiterlijk vier weken na de sanering dient u een evaluatieverslag in. Het aanvragen van een maatwerkvoorschrift doet u ook in het Omgevingsloket. Let op, voor een maatwerkvoorschrift op uw verzoek kan door de gemeente leges in rekening gebracht.

Graven in de bodem

Gaat u graven in de bodem, dan moet u een aantal vragen beantwoorden om te kijken aan welke melding- en/of informatieplicht u moet voldoen. Van belang zijn de grootte van het werk (meer of minder dan 25 m3 ) en de kwaliteit van de bodem ( boven of beneden de interventiewaarde). Bekijk hieronder per situatie wat er van u verwacht wordt.

Graven in een werk van minder dan 25 m3

Ligt de kwaliteit van de grond beneden de interventiewaarde? Dan is er geen meldings- of informatieplicht. Ligt de kwaliteit van de grond ligt boven de interventiewaarde en de locatie is vóór 2024 via besluitvorming (beschikking of bodemkwaliteitskaart) aangemerkt als verontreinigd? In dit geval dient de Bruidschatsmelding ‘Kleinschalig graven > I’ ingediend te worden bij het Omgevingsloket

Graven in een werk van meer dan 25 m3 en de kwaliteit van de grond is beneden de interventiewaarde
  • Is er geen sprake van grondafvoer (tijdelijke uitname)? Dan is er geen meldings- of informatieplicht.
  • Wordt een spoedreparatie uitgevoerd? Dan dient u na afloop een informatieplicht (wel zo snel mogelijk) in.
  • Is er een andere situatie, dan dient u een week van tevoren een informatieplicht in.
Graven in een werk van meer dan 25 m3 en de kwaliteit van de grond is boven de interventiewaarde
  • Is er geen sprake van grondafvoer (tijdelijke uitname)? Dan moet u 1 week vooraf een melding doen.
  • Wordt een spoedreparatie uitgevoerd? Dan dient u na afloop een informatieplicht (wel zo snel mogelijk) in.
  • Is het geen tijdelijke uitname of spoedreperatie? Dan moet u vier weken vooraf melden en 1 week vooraf een informatieplicht indienen. Binnen één week na beëindigen van de werkzaamheden, dient u een informatieplicht in.

Ongewoon voorval

Een ongewoon voorval is een bijzondere gebeurtenis die verontreiniging of aantasting van de bodem tot gevolg heeft. Denk hierbij aan een lekkages of auto-ongeluk. Snel optreden is hierbij noodzakelijk. De veroorzaker van de bodemverontreiniging is daar als eerste verantwoordelijk voor.

Het ongewone voorval kan direct telefonisch gemeld worden bij de MilieuKlachtenCentrale.

Zo mogelijk vindt er tegelijkertijd een eerste bereddering plaats, eventueel in overleg met een adviesbureau.